AktualityDěti

Z dětského dne až do reprezentace. Říčanští ragbisti a rodiče nabili stovky dětí emocemi

Byla to akce plná sluníčka, vody a ragby. Dětský den RC Mountfield Říčany přitáhl v neděli do útulného sportovního areálu středočeského městečka stovky dětí s rodiči. Místní ragbyová komunita přichystala pro nejmenší dopoledne plné zábavy.

V KURZU BYLY NÁRAZY

Děti si prošly dvacítkou stanovišť, na kterých po splnění úkolů dostávaly razítka. Nachystány byly například skládka protihráče, narážení do nárazníků, válení válce či kop se šiškou do území. Mezi nejpopulárnější činnosti patřilo prorážení. „To mě baví úplně nejvíc,“ hlásil malý Viktor Vodák. Toho přivedla maminka Markéta. „Přilákala mě dobrá pověst ragby, to, že je to týmový sport a že je pro každého.“ V Říčanech bydlí dvacet let a „nikdy jsem na ragby neslyšela nic špatného“. Motivovala ji i další věc. „Viktor je hubený, ale bylo mi řečeno, že se uplatní. Navíc manžel se byl podívat na jeden trénink a byl úplně nadšený z přístupu trenérů.“

K nejvtipnějším položkám dne patřily jistě zápasy těch nejmenších ragbistů proti mužům RC Mountfield Říčany. Velcí hráči se mohli pohybovat jen na kolenou, děti bez ostychu úporně obíhali nebo i naráželi do mohutného pilíře Tomáše Stránského, rojníka Jana Matěje Haše či druhořadníka Martina Nováka. Kouč mužů z Říčan Miroslav Němeček tentokráte ponechal své svěřence bez jasně stanovené taktiky.

VODNÍ SPORTY

Hlavní říčanské hřiště na Stadionu Josefa Kohouta před akcí spláchnul vydatný déšť, kaluže vody tak dodaly celému dopoledni doslova ryzejší a ragbyovější ráz. Chtělo to od dětí odvahu vrhnout se s míčem nebo s narážečem na zem do bazénového travnatého koberce. Z mnoha pak doslova stříkala radost. „Jednou bych chtěla být profesionálkou,“ hlásila rozesmátá Anička z Říčan, kterou bavily „úplně všechny stanoviště“.

Dětská radost se přesunula i na dospělé. „Nejvíc mě na ragby baví ragby, je samozřejmostí, že u tak velkého dne přiložíme ruku k dílu, syn taky hraje v Říčanech. Na ragby jsem každý víkend, dnes je tady většina dětí nováčků, což je dobře,“ uvedla jedna z dobrovolných organizátorek Kateřina Vejvodová. Pořadatelů se na stadionu sešlo kolem 160. Z části bývalí či současní ragbisti, trenéři, velkou skupinu pak tvořili nadšení a obětaví rodiče. Pomáhal třeba i ragbista Říčan do 16 let Jakub Fürst: „Je to pro mě vzpomínka na doby, kdy jsem tady jako malý chodil. Je to pro mě i odpočinek, klid a dostanu dobré jídlo.“

Dětský den podpořilo město Říčany

KOLÁČE I KLOBÁSY

Dopoledne moderoval Jan Trnka, další z místních ragbyových nadšenců, opět pomáhal například i Pavel Novák, zvaný Mářa. „Je tady zábava, spousty známých, uděláme něco pro děti,“ radoval se. „Děti září, užili si to, co chtít víc?“ konstatoval Pavel Chaloupka, sekretář říčanského klubu. Ruku k dílu přiložil i prezident klubu David Frydrych, který ve své pekárně nechal napéct sponzorské koláče nebo kustod mužských týmů Martin Vojáček, který se otáčel u grilu s klobásami. Všechny děti dostaly díky sponzorům malé dárky.

Z DĚTSKÉHO DNE DO REPREZENTACE

U prorážečů, velice populární disciplíny, stála trojice někdejších skvělých domácích ragbistů: Michal Fürst, Vladimír Hudáček a Jaromír Hubáček. „Dobře tady vidíš typy, které do toho jdou a najdou se v tom,“ pochvaloval si dětský den Vladimír Hudáček. Přesně tohle se stalo i některým dnešním říčanském hráčům, kteří reprezentují Česko. „Jako malí přišli na dětské dny například naši odchovanci a dnes reprezentanti Tomáš Adámek a Tomáš Stránský,“ řekl Marek Fořt, generální manažer RC Mountfield Říčany, jeden se spoluzakladatelů akce, která se poprvé uskutečnila před dvěma desítkami let.

Autor článku Petr Býma, foto Martin Flachs