AktualityReprezentaceSvětové ragby

Rugby World Cup 2023 – 1. díl

Na našich webových stránkách se obvykle věnujeme pouze klubovému dění a události světového ragby necháváme na webech tomu určených. Bohužel v nyní, kdy jsou téměř všechny klubové aktivity přerušeny, jsem se rozhodl Vás krátce seznámit s informacemi ze světového ragby.

Určitě tento týden nikomu neuniklo rozlosování Světového poháru v ragby 2023 ve Francii.  Na tuto událost bych chtěl navázat, vlastně ji tak trochu předejít a nejdříve přiblížit místa a data konání tohoto světového poháru.

Světový pohár v ragby 2023 (RWC 2023) se bude konat na území v Francie  v období od 8. 9. 2023 – 21. 10. 2023. Tento světový pohár se koná v rámci oslav 200 let „vzniku“ ragby.

V roce 1823  Wiliama Webba Ellise už nebavilo kopání do kulatého nesmyslu na školím hřišti ve městě Rugby. Podle legendy míč popadl do rukou a skóroval vběhnutím do soupeřovy brány, za údivu překvapeného gólmana.  Od té doby se ragby a fotbal vyvíjely společně – vždy se jen uvádělo, zda se jedná o fotbal podle pravidel ragby, nebo podle pravidel fotbalu. Dodnes se některé, i významné, anglické kluby honosí zkratkou RFC (Rugby Football Club).  V roce 1863 došlo k faktickému oddělení obou her, vznikla organizace anglická Football Association  – pod kterou spadá i dnešní fotbal. V roce 1871 pak byla založena i anglická  Rugby Football Union .

Pro zajímavost, sám William Webb Ellis je významně spojen s Francií. V 19. století s oblibou jezdili Angličané na Francouzskou riviéru. Zde se rekreovali a pořizovali si letní sídla.  Právě W.W. Ellis se sem přestěhoval, neboť trpěl tuberkulózou.  V roce 1872 ve městě  Menton zemřel. Pokud budete mít cestu po Francouzské riviéře, mohu z vlastní zkušenosti doporučit návštěvu, tohoto krásného města, nedaleko italských hranic. Nad městem najdete hřbitov, u vstupu Vás přivítá pamětní deska, jako pocta účastníků světového poháru 2007, právě zakladateli ragby.  Na hřbitově pak objevíte nepřehlédnutelný hrob, ozdobený ragbyovými suvenýry a náhrobkem s nápisem „První ragbista“ .

Pro RWC 2023 bylo vybráno 9 stadionů s tím, že pro nás jsou autem relativně dostupné stadiony v Lyonu, Saint-Etiénne a Paříži. Nebo si dát francouzskou riviéru a utkání v Nice spojit právě s návštěvou Mentonu. V září tam bude pro Čechy určitě příjemné počasí, lepší než během prázdnin.

Rugby chiefs' World Cup humiliation | Sport | The Times

Měl jsem tu možnost navštívit RWC 2007, který se konal také ve Francii. Tenkrát se prodávaly balíčky vstupenek dle stadionu. Výběr padl na nejdostupnější město  – Lyon.  Tři zápasy na fotbalovém Stadionu Olympic Lyon –  tenkrát Gerland. Jednalo se o zápasy základní skupiny, z nich bych chtěl vyzvednout jeden – „souboj“ outsidera s favoritem na celkové vítězství. 

Nový Zéland – Portugalsko:  Zápas skončil téměř rekordním výsledkem 108:13, ale při jediném položení Portugalců na začátku druhé půle celý stadion fandil, včetně fanoušků NZL.  Zlatý hřeb zápasu se ale konal po závěrečném hvizdu. V době, kdy už diváci houfně opouštěli stadion, se hráči obou týmu znovu objevili na hřišti. Tentokrát ale s fotbalovým míčem, rozlosovali si strany a začali hrát fotbal. Zbylí diváci se s úžasem zpět vrátili na místa a začali fandit. Zpětně jsme se z televize dozvěděli, že Novozélanďanům bylo Portugalců líto, tak jim nabídli šanci vyhrát alespoň ve fotbalu. Tenkrát se kruh uzavřel a ragby se vrátilo do dob svého vzniku.  Toto se Vám při jiném sportu stát nemůže.

Doufám, že zažijeme podobné zážitky  i na RWC 2023

Fred