AktualityMuži

Mountfield porazil Pragu 43:17

Mountfield Říčany porazil na stadionu Josefa Kohouta Pragu a drží vítěznou šňůru. Nyní čekají říčanské ragbisty dva těžké venkovní zápasy ve Vyškově a na Tatře a pak již boje o medaile.

Domácí začali zápas zostra. Již ve čtvrté minutě se prosadil položením křídelník Albert Suchopár, kop po pětce provedený Horakem však mířil mimo tyče. Tristan Horak si chuť spravil o osm minut později, kdy úspěšným trestným kopem zvýšil vedení na 8:0. Mountfield na hřišti dominoval a ve dvacáté první minutě zvýšil Matěj Růžička pětkou vedení na 13:0, které následně vylepšil o dva body Horak. Třetí pětku si domácí vypracovali v minutě třicáté sedmé. Prosadil se Lukáš Chytil, který po dlouhém zranění opět nabírá velmi slušnou formu. Tristan Horak pečetil poločasový výsledek kopem po položení na 22:0.

Začátek druhého poločasu domácí prospali. Praga si vytvořila tlak, který těsně před brankovištěm přerušil Jan Matěj Haš, avšak v rozporu s pravidly a obdržel žlutou kartu. Rozhodčí Thomas Mendes navíc po právu přisoudil žlutočerným trestnou pětku. Praga se dál tlačila do obrany Říčan a domácí jakoby najednou zapomněli hrát. Nestárnoucí Martin Boháč prošel špatně postavenou obranou Říčan a přidal druhou pětku hostí, kterou bezpečně potvrdil Petr Čížek, stav 22:14. Stejný hráč ještě zvýšil naděje Pragy úspěšným trestným kopem a zdálo se, že se schyluje k dramatu do konce utkání. V padesáté čtvrté minutě obdržel žlutou kartu Pragovák Adam Skotnický a domácí se v přesile konečně vzchopili. V šedesáté minutě položil bonusovou pětku Matěj Formánek a Horak prokázal dobrou kopáčskou formu jistým kopem mezi tyče. O tři minuty později si Tristan Horak možnost kopu po pětce vybojoval sám, když týmovou akci zakončil položením do brankoviště hostí. Následný kop zvládl též a zvýšil stav utkání 36:17. V poslední minutě utkání si Tristan Horak zápis sedmi bodů do individuálních statistik zopakoval a Mountfield zvítězil 43:17.

Utkání probíhalo za zvýšených bezpečnostních opatření. „Chtěl bych divákům poděkovat, že dodržovali stanovená opatření. Hráči obou mužstev jim poděkovali velmi zajímavým a pohledným ragby“, zhodnotil zápas prezident Říčan David Frydrych.

„Dnes je potřeba všechny pochválit za velmi dobrý a bojovný výkon. Po dlouhé době jsme velice dobře začali zápas, bohužel jsme jej však na začátku druhé půle zdramatizovali, opět díky nevynuceným chybám. Naštěstí se ukázala síla týmu a nedovolili jsme soupeři obrat. Velmi dobře dnes zahrála naše útočná řada a je vidět, že hráči pomalu získávají sebevědomí a začínají se prosazovat“, přidal k utkání trenér domácích Miroslav Němeček. 

Utkání skvěle řídili pánové Thomas Mendes, Matěj Rázga a Jakub Surga. 

RC Mountfield Říčany – RC Praga Praha 43:17 (22:0)

Sestava RC Mountfield Říčany – 1 Adámek, 2 Linhart, 3 Mareček, 4 Chytil, 5 Růžička M., 6 Haš, 7 Šmolcnop, 8 Havel, 9 Šedivý (c), 10 Horak, 11 Formánek, 12 Kučera, 13 Vrba, 14 Suchopár, 15 Schlanger. Náhradníci 17 Juzl, 18 Cordani, 19 Mašek, 20 Selix, 21 Dupuy, 22 Kobián, 23 Rada. Trenéři Němeček, Landsinger, Čamrda.

Sestava RC Praga – 1 Matras (c), 2 Novotný, 3 Král, 4 Maňas, 5 Klein, 6 Boháček, 7 Náse, 8 Charvát M., 9 Novák, 10 Čížek, 11 Brůžek, 12 Žalud, 13 Samet, 14 Skotnický, 15 Malý. Náhradníci 16 Zelenka, 17 Šuster, 18 Zeman, 19 Pešek, 20 Charvát A., 21 Boháč, 22 Beliakov, 23 Vávra. Trenéři Šuster, Kinter, Šťastný.

Body: Říčany – Horak 23, Suchopár 5, Růžička M. 5, Chytil 5, Formánek 5. Praga – Čížek 5, Boháč 5, trestná pětka 7.

Na pětky: 6 – 2.

Žluté karty: Říčany – Haš. Praga – Skotnický.

Rozhodčí: Mendes, Rázga, Surga.

Diváků: 150.

PCh, 3. 10. 2020

foto Jiří Koliš