AktualityRozhovory

Rozhovor se Samem Dupuyem

V dubnu mu bude teprve 18 let, je odchovancem RC Mountfield Říčany a své dovednosti piloval i v klubovém Sportovním centru mládeže. Nyní Sam Dupuy hraje a studuje v Anglii. Kromě zápasů za školu a klub si svými výkony a pílí vysloužil i poctu v podobě nominace do výběru hrabství Sussex. Sam tak skvěle reprezentuje české a říčanské ragby v zemi, kde je ragby doma.

Sam je nyní na několik týdnů v Čechách a tak nám poskytl tento rozhovor.

Same, jakou školu, obor a v jakém městě studuješ? V jaké fázi je Tvé studium a jaké jsou Tvé studijní plány do budoucna?

Studuji v Buckswood School, v mezinárodní škole v anglickém Hastings. Studuji Matematiku, Business a Dějepis a z těchto předmětů budu dělat v létě zkoušky, které ukončí mé středoškolské studium. Po ukončení těchto studií bych rád zůstal v Anglii na Vysoké škole, kde ragby jako univerzitní sport je jeden z největších.

Jak si se vlastně k této studijně ragbyové příležitosti dostal a splňuje Tvoje očekávání? Jak dlouho Tvé současné studium v Anglii trvá?

K této příležitosti jsem se dostal přes Tonyho Brabce, který ve spolupráci s Jihoafričanem Richardem de Jagerem zajistil pro české ragbisty možnost studovat a hrát v ragbyových zemích jako je Anglie nebo Jihoafrická Republika. Bez nich by tohle nebylo možné a jsem jim za to neskutečně vděčný. Studium jsem začal minulý rok v září a dokončím jej příští rok v červnu.

Co bys doporučil mladým ragbistům, kteří chtějí jít v Tvých stopách a jaké předpoklady by měli splňovat?

Odcestovat do jiné země může znít jako velký krok, ale rozhodně to stojí za to. Předpoklady tam nejsou žádné, jen je potřeba pro to tvrdě pracovat a výsledky přijdou samy, rozhodně se nebojte zeptat svých trenérů, kteří mají šanci takové šance vytvořit.

V jakém týmu hraješ a na jakém postu nastupuješ?

Na útokové spojce hraju za tým školy, za hrabství Sussex a také o víkendech hraju za tým Tunbridge Wells RFC, kde nám sezóna teprve začíná.

V jaké soutěži Tvůj tým hraje a jak si v ní stojí?

Jako školní tým hrajeme s okolními týmy ve dvou hrabstvích kolem nás, momentálně jsme ze sedmi zápasů prohráli jen jeden, takže si vedeme velmi dobře!

Máš nějaké osobní statistiky z těchto utkání?

Celkově jsem zatím odehrál 11 zápasů, 785 minut a položil 7 pětek.

Liší se anglické tréninky od těch u nás a v jakém smyslu? Kolik hráčů bývá na tréninku a kolik trenérů je Vám k dispozici?

Jediný rozdíl v anglických trénincích je kontakt. Velmi málo se trénuje samotný kontakt kvůli tomu, že hráči většinou ve středu hrají za školu a v sobotu za klub. Jinak tréninky jsou velmi podobné jako v Čechách, jestli jsou nějaké nedostatky, které trenéři zpozorovali během zápasů, tak se na ně pak soustředíme v tréninku. Na tréninku bývá kolem 20 hráčů, které mají na starost 2 trenéři ve škole.

Dostal ses do výběru hrabství Sussex a odehrál za něj již 5 utkání. Proti jakým soupeřům výběr hrabství hraje a jakou prestiž tato utkání mají?

Jsme v soutěži jihovýchodních hrabství, takže hrajeme vždy proti soupeřům blízko nás. Hrabství nemá zápasy každý týden, takže zápasy, které hrajeme, jsou velmi důležité a místo v týmu nikdy není zajištěné.

Chceš v budoucnu svou kariéru směřovat ragbyovým směrem, či bude prioritou škola?

Jak jsem zmínil na začátku, rád bych zůstal v Anglii, kde bych se věnoval jak ragby, tak škole. Univerzitní týmy v Anglii jsou velmi často spojené s profesionálními kluby, které si berou nové hráče přímo ze škol, takže s nějakým štěstím bych toho rád docílil.

Popiš svůj typický anglický den, kolik hodin věnuješ škole, kolik hodin ragby. Máš čas na nějakou zábavu, a čemu se ve volném čase věnuješ?

Od 9:00 do 16:00 mám klasický školní rozvrh, následující hodinou školního tréninku. Jakmile trénink skončí, máme volný čas do 18:30, například pro posilovnu, nebo jakoukoli zábavu, kterou máme. Když nemám moc školy, tak se snažím být v posilovně co nejvíc, protože ragby je velmi fyzický sport, je potřeba být silný.

Jak ti vyhovuje anglické počasí a co anglický styl humoru?

Musím se přiznat, že někdy mi české počasí velmi chybí, ale anglické počasí jako jsou deštivé dny, které můžou být týden dlouhé, jsou všechno část téhle skvělé zkušenosti. Co se týče humoru, když jsem do Anglie přijel poprvé, nebyl jsem si zcela jistý, zda si lidi dělají srandu nebo to co říkají, myslí vážně. Po chvíli si na to ale zvyknete a někdy se dokonce přidáte.

Ochutnal si tradiční anglický pudink? Slyšel jsem, že některé druhy jsou i na slaný způsob na bázi hovězího loje a mouky, to zní hrozně…

Pudink jsem zkusil, zdaleka jsem toho ale nebyl fanoušek, takže nechápu, jak to v Anglii můžou lidé jíst!

Vzpomínáš rád na Říčany a uvidíme Tě zase někdy v říčanském dresu?

Na Říčany vzpomínám velmi rád, je to klub, kde jsem začal hrát ragby a nikdy jsem se necítil sám, je to má ragbyová rodina. V říčanském dresu mě určitě uvidíte, kdykoli mám šanci se vrátit do Čech tak první věc co mě napadne dělat, je trénovat a hrát za Říčany.

Co bys popřál našim čtenářům do nového roku?

Doufám, že si všichni užijí krásné svátky a šťastný nový rok!

Same, ať se Ti v Anglii i nadále daří a za celý klub Ti přeji pevné zdraví a mnoho štěstí a úspěchů!

PCh, 23.12.2019