DětiMládež

U8-U12 Viadana se zlatou tečkou

Tradiční podzimní turnaj kategorií U8, U10 a U12 nás tentokrát zavedl na krásný stadion italského prvoligového klubu Rugby Viadana. Přestože mladší kategorie sbíraly zejména zkušenosti, neboť pro řadu hráčů to byl první zahraniční turnaj, tak se obě umístily těsně pod pomyslnými stupni vítězů. Nejstarší kategorie U12 pak ve své kategorii zcela dominovala. Z Viadany jsme tak mohli všichni odjíždět spokojení s tím, že Říčanům podařilo velmi slušně reprezentovat české ragby.

Cesta do Viadany probíhala bez větších problémů a i když jsme vyjížděli po půlnoci tak děti i trenéři si měli hodně co říci nejen o ragby. Cestou jsme tradičně obdivovali malebné Alpy a neodpustili si tradiční zastávku u Lago di Garda. Otužilejší část trenérů i rodičů si pak v duchu říčanské tradice zaplavala v místním jezeře. Následně pak nechyběla ani tradiční káva a pravá italská zmrzlina pro děti. K večeru jsme pak dorazili do našeho hotelu a měli večeři v místní pizzerii, která přinesla dalšího fanouška našich facebookových stránek klubu díky jednomu číšníkovi, ale přátelsky se tam k nám chovali všichni.

Druhý den začal rozcvičkou, snídaní a prohlídkou nedaleké Parmy. Parma je hlavní město provincie Emilia-Romagna a leží mezi Apeninami a Pádskou nížinou, přičemž je rozdělena stejnojmennou řekou na dvě části. Město, které má skoro 200 000 obyvatel, je proslulé parmskou šunkou a parmezánským sýrem. Málokdo také ví, že tam sídlí Evropská agentura pro bezpečnost potravin.

Po obědě v naší oblíbené pizzerii jsme pak na hotelu drželi palce na dálku českým ragbistům v klíčovém utkání proti Polsku. Poté jsme vyrazili do dějiště turnaje na trénink s místním klubem Viadana. Ten naši svěřenci absolvovali pod vedením bývalého argentinského reprezentanta Ulisese Gamboa a byl zaměřen zejména na přihrávky. Večeři jsme měli přímo v klubu a poté jsme navečer v hotelu slavnostně rozdali dresy a určili taktiku na nadcházející nedělní turnaj. Důležitý byl i fakt, že italské turnaje jsou obecně charakteristické tím, že jedním z klíčových prvků turnaje je již výkon v základní skupině a i jedno jediné zaváhání pak posílá tým mimo boje o poháry.

U8: NOVÁČCI NEZKLAMALI
Celkem dvanáctičlenný tým měl ve svých řadách hned deset nováčků, což se projevilo hned v úvodním utkání, kdy čelili jak se ukázalo nejtěžšímu soupeři ve skupině z Fiumicello, který disponoval fyzicky velmi zdatnými hráči, jež bylo těžší skládat. Soupeř byl lepší a zvítězil, přesto se nám podařilo dát první pětku a získat sebedůvěru, která nám pomohla bez větších potíží vyhrát dvě zbývající utkání ve skupině proti Rovato a druhému týmu pořadatelů z Viadany, aniž bychom dostali pětku. Druhé místo ve skupině pak znamenalo boj o celkové čtvrté místo. Nejprve se nám podařilo bez problémů zdolat Mantovu a v posledním utkání jsme se pak i přes průběžné vedení podlehli týmu z Formigine. „Jsme rádi, že si to kluci užili. Páté místo v silné konkurenci je hezké, ale důležitější je, že většina z nich získala první zahraniční zkušenosti, které zúročí v dalších důležitých turnajích …“, uvedla Sandra Kazíková, trenérka kategorie U8.

U10: TĚSNĚ POD STUPNI VÍTĚZŮ
Podobný průběh jako v U8 byl v základní skupině i u starší kategorie U10. Zde již hráli převážně hráči se zkušenostmi z podobných turnajů a podobně jako mladší kamarádi vyhráli utkání s Rovato a Crema. V posledním utkání sice tlačili soupeře z Colorno, ale ti byli efektivnější a slavili tak vítězství ve skupině. V dalších utkáních pak bez potíží zdolali Mantovu a domácí Viadanu a skončili čtvrtí těsně pod stupni vítězů. „Oceňuji výkon celého týmu a moc se mi líbilo jak hráči z mladšího ročníku přispěli k výbornému výsledku …“, poznamenal Jan Trnka, trenér kategorie U10.

U12: DOBŘE NAMAZANÝ STROJ
Nejstarší kategorie vzala svoji turnajovou účast stylově římsky, tedy Veni-Vidi-Vici čili přišli-viděli-zvítězili, a to doslova jako Caesar v roce 47 př.n.l. v bitvě proti pontskému králi. Základní skupinou prosvištěli pěti jednoznačnými utkáními. Domácí Viadana, Noceto, Chiese i Benacense poznali sílu říčanského ragby a mnohdy měli soupeři problém dostat se vůbec na polovinu Říčan. Jedinou (!) pětku v celém turnaji zaznamenal proti nám jen tým Benacense. Finálové utkání pak ukázálo jak dominantně funguje dobře namazaný říčanský stroj a 8 položených pětek pak napovídá, že „dvanáctky“ hráli ve Viadaně svůj samostatný turnaj. „Kluci zúročili vše co jsme se jim snažili v jejich dosavadní kariéře naučit a beze zbytku splnili všechny pokyny. Jsem hrdý na to, jaký zde zanechali dojem …“, uvedl Ondřej Fořt, trenér kategorie U12.

Na závěr zhodnotil říčanskou účast ve Viadaně Marek Fořt, generální manažer Rugby Club Mountfield Říčany: „Celkově jsou turnaje v Itálii hodně náročné a všechny týmy musím pochválit za nasazení i výsledky. Všichni kluci dobře reprezentovali Říčany i české ragby jako takové. Všichni se už těšíme na další výjezd, tentokrát na tradiční velikonoční turnaj ve francouzském Grenoble.“

Vítězný tým U12 – RCM Říčany

Ocenění pro klub od starosty města Viadana