AktualityMuži

Mountfield nestačil na Pragu

Říčanští ragbisté vstoupili do nové sezóny ragbyové 1.ligy mužů porážkou. Za krásného jarního počasí sehráli vyrovnaný první poločas, ve druhé půli už dominovala Praga a zvítězila jasným rozdílem. Říčany v Praga 13-49 (13-17) .

Říčany nastoupily do utkání s velmi mladou základní sestavou, ve které figurovalo 8 hráčů ve věku do 21 let, další čtyři pak čekali na svou šanci na lavičce náhradníků, včetně osmnáctileté jihoafrické posily Giancarla Cordaniho.

Skóre utkání otevřel trestným kopem hostující Petr Čížek, jehož přesné kopy orámovaly celý průběh zápasu. Říčanští následně průběh zápasu otočili na svou stranu, když nejprve přesným trestným kopem kontroval Jan Kučera a následně položenou pětkou Jakub Müller. Následnou konverzi zvládl opět Kučera a Říčany vedly o sedm bodů. V těchto fázích zápasu prokazoval silovou převahu říčanský roj, nicméně Praga i přes velké nesnáze neztrácela vlastní mlýny a díky přesnější hře v útoku postupně získávala ve hře navrch. První pětku žlutočerných položil pilíř Jakub Král a vzhledem k přesnému prokopu Petra Čížka se skóre srovnalo po dvaceti minutách na 10:10. Poslední bodový zápis domácích v zápase se dostavil po hříchu již ve 22.minutě, když Jan Kučera proměnil trestný kop. Výsledek prvního poločasu uzavřela pětka Dana Hoška úspěšně zpečetěná prokopem Petra Čížka.

Druhý poločas byl plně v režii hostujícího mužstva. Říčanští se vlastními chybami neustále zaháněli zpět a nedokázali již ani jednou překonat obranou hru Pragovky, i přes desetiminutovou převahu po žluté kartě Michala Kulhánka. To Praga nacházela cestu do říčanského pětkoviště díky daleko přesnější hře v útočné fázi mnohem snáze a navyšovala skóre. Pětky položili Chupík, Žalud, nestárnoucí Syrový a Bartůněk. A když Petr Čížek minul pouhý jeden kop za celý zápas, zastavil se výsledek utkání na pro Mountfield nelichotivém stavu 13:49.

„Výsledek utkání je pochopitelně zklamáním, i když nás na začátku sezóny trápí úzký kádr. Dnes nám nechybělo nasazení, nefungovala ale především obranná fáze“, hodnotil po zápase nový trenér Mountfieldu Miroslav Němeček.

Příští týden zajíždí mladý tým Mountfieldu na Moravu a proti brněnskému Dragonu si bude chtít připsat první vítězství v sezóně.

Sestava RC Mountfield Říčany – 1 Calta, 2 Adámek, 3 Mareček, 4 Chytil, 5 Trefný, 6 Homer, 7 Šmolcnop, 8 Růžička Matěj, 9 Šedivý Jan, 10 Kučera (c), 11 Kobián, 12 Růžička Vojtěch, 13 Duffek, 14 Suchopár, 15 Müller. Náhradníci 16 Polášek, 17 Cordani, 18 Kubálek, 19 Stránský, 20 Havel, 21 Kohout, 22 Hrma, 23 Šedivý Josef. Trenéři Němeček, Brabec.

Sestava RC Praga Praha – 1 Král, 2 Novák, 3 Máca, 4 Lištvan, 5 Charvát, 6 Kulhánek (c), 7 Náse, 8 Hošek, 9 Hopp, 10 Čížek, 11 Chupík, 12 Froněk, 13 Žalud, 14 Bartůněk, 15 Malý. Náhradníci 16 Matras, 17 Novotný, 18 Perlik, 19 Pešek, 20 Vadina, 21 Syrový, 22 Petrouš, 23 Skotnický. Trenéři Šuster, Šťastný, Kinter.

Body: Říčany – Müller 5, Kučera 8. Praga – Král 5, Hošek 5, Chupík 5, Žalud 5, Syrový 5, Bartůněk 5, Čížek 19.

Žlutá karta: Michal Kulhánek (Praga).

Rozhodčí: Jaroslav Bednařík, Thomas Mendes, Milan Haitman.

Diváků: 350.

PCh, 30. 3. 2019, foto Jiří Koliš