AktualityVeteráni

Whitstable Red Shanks sehráli v českých Říčanech historický zápas v chodícím rugby – a vrací se vítězně, píše anglický tisk

Pravděpodobně se psala historie, když se chodící ragbyový tým z Kentu stal jedním z, ne-li vůbec prvním, který hrál mezinárodní utkání v chodícím ragby.

Whitstable Red Shanks odcestovali do České republiky a Říčan, města spojeného s Whitstable, přičemž cesta byla uspořádána s podporou obou partnerských měst Whitstable a Říčan.

Během pětidenního turné se střetli s týmem Říčany RFC – mistry České republiky, s týmem, který zahrnoval i olympijského zápasníka, Whitstable vyhrál 8:6 na položení.

Má se za to, že tento zápas byl jedním z prvních mezinárodních střetnutí, i když již v roce 2020 Anglie hrála se Skotskem v Kendalu.

Simon Haseltine, který v zápase hrál a zaznamenal dvě položení, říká: „Začali jsme jako tým Age UK walking rugby a trénovali jsme ve Whitstable Rugby Club.

„Takže jsme k nim přidruženi, ale říkáme si Whitstable Red Shanks, protože hrajeme v červené barvě.

„Začali jsme asi před 12 měsíci. Pokud uvažujete o návratu ke sportu, je to skvělé“.

„Není to jen pro lidi nad 60 a nad 50 let, je to pro všechny věkové kategorie a všechna pohlaví. Jeli jsme do České republiky na turné a hráli jsme tam chodící rugby a příští rok jedeme do Španělska“.

„Pokud víme, zápas, který jsme odehráli v České republice, je prvním mezinárodním zápasem (mimo britskou půdu).“

Kádr Whitstable tvoří muži a ženy ve věku od 50 do 70 let, i když do České republiky se dostali pouze mužští hráči týmu.

Haseltine doplňuje: „Máme čtyři ženy v našem asi patnáctičlenném kádru. Ale jedna byla zraněna, druhé právě začaly chodit děti do školy, a další dvě měly pracovní povinnosti“.

„Ale tým měl zajímavý věkový rozsah.“

V podobném stylu jako tag ragby hrané ve školách nedochází v pěším ragby k žádným konverzím ani dropům, takže hra se jednoduše rozhoduje podle dosažených položení.

Utkání je rozděleno do čtyř pětiminutových čtvrtin a proti Říčanům skórovali také Peter Moore (2), John Woods (2), Phil Jones a Glen London. Na každé straně hraje až sedm hráčů s průběžným střídáním.

„Je to vlastně rychlá hra,“ řekl Haseltine, podle kterého tým trénuje ve čtvrtek a v neděli. „Je to rychlejší než normální rugby.“

Red Shanks ve snaze pomoci dále zviditelnit hru, protože v současnosti mohou hrát pouze na turnajích na jihovýchodě bez místně zřízených lig, plánují zamířit do Doveru a Ashfordu a na turné do Španělska v listopadu 2023.

Red Shanks budou také hrát o poločase některého zápasu London Irish.

„Náš trenér Roger Dengate je klíčový v organizaci týmu,“ říká Haseltine a Tracy Whale, asistentka trenéra souhlasí. „Určitě je hnací silou.“

Kromě chodícího ragby hraje Haseltine také chodící fotbal za Whitstable Town FC.

Třiašedesátiletý muž vzpomíná: „Když mi bylo 10, seděl jsem a díval se na Whitstable, ale nikdy, nikdy se mi ani nesnilo, že budu mít na sobě jejich dres!“

Po ragbyovém utkání v Říčanech uspořádali domácí říčanští ragbisté pro přátele z Whitstable grilovačku a navštívili i místní pivovar Kozel.

 

Převzato z https://www.kentonline.co.uk/whitstable/sport/kent-club-breaks-new-ground-275121/, autor Thomas Reeves

PCh