AktualityMuži

V sobotu i finále první ligy mužů

V Říčanech se v sobotu uskuteční historický okamžik. Kromě boje o zlato v extralize se u nás ve stejný den uskuteční i finále druhé nejvyšší soutěže, 1.ligy ragby mužů. Postoupily do něj společný tým Říčany/Iuridica a RC Zlín.

Tým Říčany/Iuridica prošel čtyřkolovou základní částí soutěže suverénně. Ve všech zápasech skupiny Čechy zvítězil a v semifinále se utkal s druhým týmem ze skupiny Morava, brněnskou Bystrcí a vyhrál 54:19.

Mužstvo je složené z hráčů ARC Iuridica a hráčů Říčan mladších ročníků, hráčů, kteří nemají vytížení v extraligových zápasech, případně se rozehrávají po zranění. Říčany a Iuridica se střídají v pořádání domácích zápasů, finále budou hostit Říčany.

Do posledního utkání proti Bystrci nastoupilo mužstvo ve složení:

1 Anderle, 2 Buček, 3 Adámek, 4 Šif, 5 Kupka, 6 Rada, 7 Polášek, 8 Šedivý, 9 Ouředník ©, 10 Crafford, 11 Barták, 12 Růžička, 13 Haš, 14 Podlipský, 15 Libiger. Střídali: Záhořík, Beneš, Býma, Kašpárek, Novák, Vencl, Šimeček, Kohout. Trenéři: Němeček, Ouředník.

RC Zlín je tradiční moravský klub, který odehrál řadu sezon v nejvyšší soutěži. Z moravské skupiny postoupil z prvního místa, i když jedno utkání prohrál, v Bystrci o dva body (24:22). V semifinále zdolal Zlín Petrovice 38:22.

I přes případné vítězství nemůže tým Říčany/Iuridica postoupit do extraligy, kam mohou zamířit pouze týmy, které nehrají jako společenství.

Hodně zkušeností nabral letos v 1.lize Vojta Růžička, kterého jsme se zeptali, jak vidí šance před sobotním finále.

„Po poslední zkušenosti ve Zlíně si myslím, že to vůbec nebude jednoduché utkání. Mohou rozhodovat maličkosti. Je třeba dobře skládat, dostat Zlín pod tlak, aby dělal chyby, kterých se my naopak musíme vyvarovat“.

A jak zpětně hodnotíš působení v 1.lize z pohledu hráče?

„Hraní v první lize je pro mladé hráče velmi užitečné. Zklidní se, získají sebevědomí a zkušenosti v seniorském ragby, vyhrají se, takže já rozhodně možnost pravidelně hrát tuto soutěž hodnotím kladně“.

Finále 1.ligy Spol. Říčany/Iuridica vs. RC Zlín se uskuteční na stadionu Josefa Kohouta v sobotu 28. května od 13:00.

Program sobotního ragbyového dne 28. května:

10:30 | U16 – RC Mountfield Říčany vs. RC Slavia Praha : semifinále ligy kadetů

13:00 | muži – Spol. Říčany/Iuridica vs. RC Zlín : finále 1. ligy mužů

16:00 | muži – RC Mountfield Říčany vs. RC Tatra Smíchov : finále extraligy mužů

Při utkáních na Iuridice hraje mužstvo v dresech tohoto týmu, v Říčanech v bílomodrých říčanských

PCh, 25.5.2022