AktualityReprezentace

Skvělý úspěch sedmičkových reprezentací

Sedmičkové národní týmy zvládly v Budapešti i druhý díl letošního Mistrovství Evropy. Po vítězství žen i mužů na turnaji v Záhřebu měly oba týmy nakročeno do nejvyšší evropské divize Championship, v Maďarsku svůj postup potvrdily.

Češky, včetně říčanských ragbistek Lucie Oupicové, Věry Gärtnerové a Michaely Kovářové ve skupině sehrály vítězná utkání s Norskem (22:0), Moldavskem (37:0) a Maďarskem (32:5). V zápase s Finskem utrpěly nečekanou prohru 7:12, kterou trenér Vít Chalupa glosoval jako facku v pravý čas a do vyřazovacích bojů postoupily z druhého místa. V semifinále se Švédskem předvedly naše reprezentantky rychlou kombinační hru s agresivní obranou a soupeřky smetly v poměru 26:0. Finálová porážka s Ukrajinou 5:14 už nemohla nic změnit na postupu obou finálových soupeřů, kteří shodně zaznamenali ze dvou turnajů jedno první a jedno druhé místo, do divize Championship.

Osmnáctiletá Věra Gärtnerová zažila velký úspěch českého ženského ragby přímo na hřišti. „Náš tým má velký potenciál, je tady spousta holek, které ragby dávají vše, stejně tak i realizační tým. Naší největší devizou je, že jsme opravdová parta a navzájem se podporujeme. Moc se těším na zápasy s Ruskem, Španělskem nebo Skotskem v příští sezóně. Bude to velká zkušenost a úplně jiná kvalitativní úroveň. Čeká nás tedy spousta práce“.

Ragbisté České republiky načali turnaj výhrami v základní skupině proti Dánsku (26:14), Chorvatsku (26:12), Rumunsku (19:15) a Lotyšsku (26:0) a suverénně postoupili z prvního místa ve skupině do klíčového semifinálového duelu. V něm nedali šanci Švédům a po vítezství 24:0 mohli začít slavit postup do divize Championship. Finálový duel proti Belgii Češi skvěle začali, vedli 12:0, ale po červené kartě Karla Berounského dohrávali dlouhé minuty zápasu v početní nevýhodě a podlehli 12:22. Postupují i Belgičané, Mistrovství Evropy divize Trophy ale celkově ovládli s jedním vítězstvím a jedním druhým místem Češi. V národním dresu tento úspěch vybojovali i říčanští Jakub Havel a Kryštof Kohout.

Trenérem mužské reprezentace je Říčaňák Jan Rohlík, který se pro náš web vyjádřil i k budoucnosti sedmičkové reprezentace. „Určitě máme tým, který má potenciál růstu. Pokud ale chceme pomýšlet na udržení v elitní divizi, je před námi pořád spousta práce. Zásadní je samozřejmě i činnost v klubech a spolupráce v rámci projektu Dukla a vyladění celého procesu tak, aby hráči nebyli dlouhodobě přetrénovaní“.

Oba turnaje Mistrovství Evropy odehrál Jakub Havel. „Zatím můj největší úspěch v kariéře. Porazili jsme Rumunsko, v Záhřebu i Belgii. Ukazuje se, že české ragby je na vzestupu a práce trenérů, ať už v reprezentaci, Dukle nebo v klubech dává smysl. V podmínkách co máme, dokážeme kvalitně pracovat a zlepšovat se“.

Rugby Club Mountfield Říčany gratuluje ragbistkám a ragbistům  a celému českému ragby k výraznému úspěchu!

PCh, 15.7.2021

foto Martin Flousek, zdroj: https://www.flickr.com/photos/csru/