AktualityKlub

Květnové události roku 1945 ve vzpomínce Míly Kohouta

V těchto dnech, kdy slavíme výročí konce druhé světové války, mi zaslal Míla Kohout, člen, bývalý hráč i funkcionář oddílu a také syn zakladatele říčanského klubu, Josefa Kohouta, zajímavou vzpomínku na události 5. května roku 1945 v Říčanech, která má přímou spojitost k našemu klubu i k osobě jeho zakladatele. Nemohl jsem si tento příběh ponechat pro sebe a předkládám jej tak, jak mi jej Míla poskytl.

„Při připomínání květnových událostí, jsem si vzpomněl na foto, kde sedící vpravo je zakladatel říčanského ragby, můj otec Josef Kohout, tentokrát v jiné činnosti, než ryze sportovní…..

Foto pochází z 5. května 1945, pořízeno bylo na říčanském nádraží. Souvisí to s událostí, kdy toho dne byl v blízkosti dnešního mostu 5. května (dříve se mu říkalo most „Sebevrahů“) zastaven německý obrněný vlak a donucen po krátkém, ale těžkém boji, při kterém padlo několik říčanských „partyzánů“, ke kapitulaci. Vlak byl pak převezen do stanice k zajištění nákladu a posádky.

Toto se událo po necelém roce od založení ragby v Říčanech a v těsné blízkosti hřiště, kde se odehrávaly první tréninky. Hřiště leželo mezi mostem „Sebevrahů“ a nádražím, u dnešního podjezdu trati v ulici Smiřických.

Této akce se s tátou zúčastnilo i několik dalších ragbistů, jejich jména ani počet však nevím.

Mně bylo v té době 10 měsíců, tak mne pro jistotu nechal s mojí mamkou ve sklepě, a to v domě, který téměř sousedil s místem, kde byl zastaven vlak….

Mimo jiné, táta by se 25.4.2021 dožil 111 let“.

Tolik Míla Kohout, kterému za připomínku událostí května roku 1945 děkuji.

PCh, 9.5.2021