AktualityMuži

Mountfield zdolal mistrovskou Spartu

Přetěžký zápas s úřadujícím mistrem ČR zvládli borci Mountfieldu skvěle. Po vítězství 18:10 získali kromě bodů i cenný skalp dlouho neporažené Sparty.

První minuty utkání patřily Spartě, která zatlačila domácí na jejich půli. Nápor Sparty otupil už v šesté minutě Tristan Horak, který si poprvé postavil míč k trestnému kopu a poslal Mountfield do vedení 3:0. Dalšího přestupku se Sparta dopustila o čtyři minuty později a Horak opět zamířil přesně. Identický zápis do skóre pak učinil Horak v minutě osmnácté – třetí trestný kop a potřetí proletěl míč mezi tyčemi. Za stavu 9:0 zvýšila Sparta obrátky a donutila hráče Mountfieldu k chybě, přestupek potrestal z trestného kopu Romeo Nkoane a snížil ve dvacáté minutě stav na 9:3. Stejný hráč ve dvacáté páté minutě Spartu oslabil, za opakovaný přestupek uviděl žlutou kartu a Mountfield hrál deset minut v přesile. Trest pro Sparťany zařídil opět Tristan Horak z trestného kopu a uzavřel poločasové skóre na 12:3.

Do druhé půle vstoupila Sparta třemi změnami v sestavě, obraz hry se ale příliš neměnil. Oba týmy poctivě bránily a snažily se nutit soupeře k chybám. V padesáté minutě se k trestnému kopu opět postavil Tristan Horak a znovu udělal příznivcům Mountfieldu radost – 15:3. V padesáté sedmé minutě udělil rozhodčí Jaroslav Bednařík žlutou kartu mlýnové spojce Sparty Janu Stibitzovi a o šest minut později i hráči stejného postu, ale v dresu Mountfieldu, Janu Šedivému. To už byl ale stav utkání 18:3, protože si v minutě šedesáté postavil míč k trestnému kopu kdo jiný než Tristan Horak a opět úspěšně zacílil mezi tyče. V posledních dvaceti minutách se Mountfield soustředil na poctivou obranu, Sparťané se snažili utkání zdramatizovat a tři minuty před koncem se jim povedlo poprvé a naposledy proniknout obranou Mountfieldu až do pětkoviště. Autorem pětky byl Sheldon Fortuin a stav utkání na konečných 18:10 pak upravil kopem po položení Romeo Nkoane.

„Kluci dnes hráli s nadšením a velkou bojovností. V obranné fázi, která nám v minulých zápasech nefungovala dle mých představ, jsme dnes měli velké nasazení i kvalitu. Škoda jen, že stále děláme drobné chyby, které nám brání více se prosadit v útoku a bodovat. Po dnešním zápase jsem ale pochopitelně na tým velmi hrdý. Velkou radost mám z hráčů, kteří k nám přešli z juniorky a v „dospělém“ ragby se velmi dobře prosazují“, konstatoval po utkání spokojený kouč Mountfieldu Miroslav Němeček.

Sestava RC Mountfield Říčany – 1 Stránský, 2 Adámek, 3 Mareček, 4 Trefný, 5 Chytil, 6 Haš, 7 Šmolcnop, 8 Havel, 9 Šedivý Jan ©, 10 Horak, 11 Kohout K., 12 Kučera, 13 Sadílek, 14 Formánek, 15 Schlanger. Náhradníci 16 Buček, 17 Fikry, 18 Cordani, 19 Růžička M., 20 Šedivý Josef, 21 Suchopár, 22 Kobián, 23 Dupuy. Trenéři Němeček, Landsinger, Čamrda.

Sestava RC Sparta Praha – 1 Forejt, 2 Caldaroni, 3 Havlíček, 4 Luka, 5 Urbánek, 6 Klika, 7 Páv ©, 8 Bejček, 9 Stibitz, 10 Nkoane, 11 Fortuin, 12 Hřebačka L., 13 Lacina, 14 Šelepa, 15 Vávra. Náhradníci 16 Kotík, 17 Švarc, 18 Dřímal, 19 Dufek, 20 Bartes, 21 Šaroch, 22 Žihla, 23 Čížek. Trenéři Kutil, Vokrouhlík, Dezort.

Body: Říčany – Horak 18. Sparta – Nkoane 5, Fortuin 5.

Žluté karty: Říčany – Šedivý Jan. Sparta – Nkoane, Stibitz.

Rozhodčí: Bednařík, Čekal, Breburda.

Diváků: 300.

foto Jiří Koliš

PCh, 12.9.2020