AktualityKlubNezařazeno

Josef Kohout 110 let (25. 4. 1910 – 31. 7. 2001)

Město Říčany zná téměř každý český příznivec sportu a mnoho evropských ragbistů. Město Říčany je uvedeno ve většině ročenek evropských národních  federací, našli jsme Říčany v oficiálním programu k MS v ragby, neboť se některá kvalifikační utkání české reprezentace hrála právě v Říčanech. Kdo za to může?

Muž, který se narodil před 110 lety. Elektrotechnik vyučený ve dvacátých letech minulého století v Kolbence, čtyřnásobný předválečný reprezentant v ragby, který rok před koncem II. světové války přesvědčil pár dalších nadšenců a založil s nimi v Říčanech ragbyový klub. 

V roce 1952 se sice zdejší klub rozpadl, ale o pět let později se zase v Říčanech  ragby hrálo. Vše se událo zásluhou Josefa Kohouta. Ten může za to, že se po říčanském hřišti tehdy proháněli kluci, kteří se stali prvními vítězi  žákovského turnaje, tedy kategorie, kterou Josef Kohout vydupal u tehdejšího ragbyového ústředí. Pod vedením Josefa Kohouta Říčany byly republikovými mistry v dorostu a poté už starší Kohoutův kolektiv v kategorii mužů útočil na mistrovský titul.

Protože trenér, dlouholetý předseda klubu Josef Kohout dokázal nakazit svojí ragbyovou filosofií plno lidí kolem sebe, mohl klidně v pokročilejším věku předat svoji náčelnickou a trenérskou funkci svým nástupcům. Josef Kohout chodil však na hřiště jako divák a my jsme se s ním vždy upřímně a rádi zdravili. Josefa Kohouta jsem osobně viděl se slzami v očích v roce 1996, když Říčany poprvé v historii vyhrály mistrovský titul. Panu ragbistovi s velkým R se tak naplnil jeho dávný sen a je těžké odhadnout, kdy se mu zdál poprvé.

Jestli je nějaké ragbyové nebe, tak beru na to jed, že tam v hledišti sedí Josef Kohout a dívá se společně s dalšími svými bývalými spoluhráči a žáky, kteří tam bohužel už s ním jsou také, na to, jak to tady dál vedeme. 
Děkujeme Vám a držte na tom nebeském hledišti ragbyového hřiště palce.

David Frydrych

25. 4. 2020