AktualityKlub

Čtyři roky zase doma

Nejen viry umí zamíchat s plány a tužbami lidí. Proto je někdy dobré nahlédnout do ne tak daleké minulosti a uvědomit si, že i z vážných problémů a krizí je možné vyjít silnější, vybudovat něco nového a lepšího.

V sobotu 24. května 2014 došlo k devastujícímu požáru klubovny, šaten a dalších prostor stadionu Josefa Kohouta. Zajímavé vylíčení celé požární akce si vypůjčím u profesionálů:

Na místo byla ihned vyslána profesionální jednotka ze stanice Říčany s technikou CAS 15 Mercedes Benz, CAS 32 Tatra 815 a AP-27 Tatra 815. Dále byl vyhlášen poplach dobrovolným jednotkám SDH Mukařov a SDH Říčany. Po příjezdu na místo první jednotky bylo provedeným průzkumem zjištěno, že požár zasáhl objekt o rozměrech 20 × 40 metrů, který byl používán jako šatny. V době vniku požáru probíhal na stadionu ragbyový turnaj a na místě se pohybovalo velké množství lidí a zprvu nebylo možné zjistit, zda nejsou lidé i uvnitř objektu, to se po provedeném průzkumu naštěstí nepotvrdilo, ale i tak byla na místo vyžádána posádka ZZS.

Požár uvnitř objektu se hasičům podařilo dostat poměrně rychle pod kontrolu, ale díky plechové střeše, která hasičům komplikovala hašení, se požár z části šířil střešní konstrukcí, kterou bylo nutné pomocí rozbrušovacích pil rozebrat a dohasit. Na místo byl vyslán ze stanice Kolín také protiplynový automobil, který doplňoval tlakové láhve do dýchací techniky.

Krátce před dvacátou hodinou došlo k propadu sádrokartonových stropů. Lokalizace požáru byla díky šíření v mezistropí velitelem zásahu ohlášena krátce před dvacátou hodinou. V půl desáté bylo na místo vysláno vozidlo s osvětlovacím balónem. Krátce před půlnocí se všechny jednotky krom místní, která na požářiště dohlížela, do rána vrátily zpět na základnu. Škoda je odhadnuta na 500.000 Kč, uchránit se podařilo hodnoty za 600.000 Kč, příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování příslušníků ZPP a Policie ČR. Vhledem k tomu, že v té době probíhal mezinárodní turnaj v rugby, kde se pohybovalo mnoho hráčů cizí státní příslušnosti, kteří měli veškeré osobní věci a doklady uvnitř, musela policie celý areál vyklidit a hlídat.    (Článek ze dne 24.5.2014 převzat z webu pozary.cz)

Hned po požáru začal klub i díky velké vlně solidarity plánovat obnovu zázemí a již 4. června uvedl veřejnou transparentní sbírku starosta města Říčany, Vladimír Kořen. „Oheň zcela zničil zázemí ragbyového klubu. Škody jsou vysoké a oprava se bude pohybovat v řádu milionů korun. Pro Říčany, pro které je ragby sportem číslo jedna, je to samozřejmě smutná událost. Ale vím, že Říčany jsou silné a tahle událost nás spojí a vyburcuje. Dneškem začíná veřejná sbírka. Každá koruna, kterou lidé pošlou, pomůže dát šatny co nejrychleji do pořádku.“

Opravy prováděl klub, jakožto nájemce areálu, po dohodě s majitelem, kterým je město Říčany. Celá oprava byla financována z několika zdrojů. Významně se podílelo město, veřejnost částkou více než 1 milion KČ díky zmíněné sbírce, samozřejmě klub z vlastních zdrojů. Část financí byla pokryta díky pojištění. V těžké situaci nenechali klub na holičkách ani obchodní partneři.

Dostáváme se k dnešnímu jubileu. Bylo to právě 15. dubna 2016, kdy se slavnostně otevřely nové šatny a další zázemí pro ragbisty, ragbistky a pro všechny Říčaňáky. Akt otevření si vzali na starost starosta města Vladimír Kořen a prezident našeho klubu David Frydrych, který při této příležitosti pronesl následující. „Po celou tu dobu ragby upevňuje nás samotné i nás vzájemně. Avšak za těch dvaasedmdesát let jsme společně s našimi otci a dědy prošli i řadou okamžiků, kdy už jsme si mysleli, že ty lepší dny našeho klubu skončily. A nebyly to jen sportovní nezdary. Nikdy jsme ale nepřestávali věřit v lepší budoucnost a hledat k ní nové cesty. Naposledy před dvěma lety, když ničivým požárem vyhořely naše šatny, se dnešní den zdál neskutečným.“

Požár nás nezničil, nepodaří se to ani koronaviru.

!!! Ragby zdar !!!

PCh, 15.4.2020