AktualityMužiRozhovory

Miroslav Němeček v rozhovoru před semifinále

Tým mužů Mountfieldu čekají klíčové boje o medaile. Před semifinále s Tatrou jsme zpovídali trenéra Miroslava Němečka.

Mirku, jaký je zdravotní stav mužstva před zápasem na Tatře?

Ze základního kádru, který prošel celou sezónou, nám budou chybět Jan Kučera, který má pohmožděné vazy v rameni. Dále Matěj Šimeček (taktéž rameno) a Matyáš Kohout (koleno). Dlouhodobě jsou potom zranění Lukáš Chytil (koleno), Stefan Gerber (koleno) a Michal Schlanger (rameno).

Mohou se oba týmy ještě vůbec něčím překvapit?

Nemyslím si, že se můžeme navzájem něčím překvapit. I když se k nám donesla informace, že by snad Karel Berounský měl nastoupit v druhé řadě, což by jistě velké překvapení bylo, tak uvidíme. Domnívám se, že v tomto zápase ale půjde především o to, kdo udělá méně chyb a kdo bude mít větší touhu po vítězství.

S jakým ragby chceme na Tatře uspět? Co může na Tatru platit?

Myslím, že budeme dost využívat náš těžší roj, aby se dostával přes obranu a připravoval rychlé balóny pro náš útok. Od našeho útoku si také hodně slibujeme, hlavně poté, co se do sestavy vrátili dlouhodobě zranění Duffek a Rohlík.

Letos máme s Tatrou úspěšnou bilanci dvou výher a jedné remízy v základní a nadstavbové části. Může to hrát v semifinále nějakou roli?

Rozhodně tato bilance posiluje naše sebevědomí. Jde ale o to, aby naše sebevědomí nebylo až moc velké. Všechny tři zápasy byly velice vyrovnané a vždy se rozhodovalo až v posledních minutách. Proto myslím, že bude velice důležité udělat minimum chyb a nastoupit k zápasu naprosto soustředěně.

Výsledky Mountfieldu působí poněkud nevyrovnaně, skvěle zvládnuté těžké zápasy následuje nečekaná porážka s papírově slabším soupeřem, čím to je a snažili jste se na tom zapracovat?

Řekl bych, že se v těchto zápasech projevila nevyzrálost našeho mužstva. Během zápasu prochází každý tým svými silnými a slabými fázemi. My jsme bohužel během našich silných fází stále velice zbrklí a nedaří se nám skórovat, když bychom měli a naopak během našich slabých fází dostáváme snadno body díky naší špatné obraně, a to nás dokáže psychicky položit. Je to také dáno tím, že v sestavě chybělo dost starších hráčů, kteří by dokázali tým uklidnit. To bude hlavni úloha Honzy Rohlíka v sobotu.

Když se nedaří dle představ…

Co bys vyzdvihl na hře soupeře?

Tatra praktikuje velice dynamické a líbivé ragby v pohybu. Jsou velice pragmatičtí a dokáží využít každé sebemenší chyby soupeře. Celá hra je velice dobře řízena z útokové a mlýnové spojky. 

Kteří hráči soupeře jsou pro hru Tatry klíčoví?

Vidím je zejména na spojkách. To znamená Marek Šimák a Jacques Fick. Roj hodně táhne Jiří Černý a v útoku je velice nebezpečný Karel Berounský.

Jak moc důležitá bude podpora našich fanoušků na stadionu Tatry?

Fanoušci jsou pro nás velice důležití. Každému hráči se hraje daleko lépe, když cítí nějakou podporu a podpora na venkovních hřištích je pro nás dvakrát tak cenná, jelikož je nám jasné, že lidi museli vážit cestu, aby se na zápas přijeli podívat. Každopádně je nebudeme chtít zklamat. Na následující dva zápasy jsme se připravovali celou sezonu. Každý fanoušek, který tyto zápasy lidově řečeno prošvihne, si na další takové bude muset počkat další rok. Takže jestli je někdy správná doba vydat se za hranice města podívat na zápas, tak je to právě teď!

Mirku, děkuji Ti za konkrétní a přímé odpovědi.

(PCh)

PCh, 25. 10. 2019