Aktuality

Šokující hlasování – Francie pořadatel RWC 2023

Dnes výkonný výbor World Rugby vyhlásil pořadatele RWC 2023. Po tajném hlasování v Londýně se jím stala Francie. Nabídka Francie předčila konkurenční nabídku Irska a zejména preferovanou nabídku JARu.  Při závěrečném vyhlášení, předseda World Rugby Bill Beaumont, byl nucen obhajovat výsledek hlasování proti závěrům nezávislé hodnotící komise, která ve veřejné zprávě doporučila JAR, jako pořadatele RWC 2023.  Dle vyjádření  Beaumonta, byly rozdíly mezi JAR a Francií minimální a každý to může posoudit. Hodnotící zprávu zadala k nezávislému posouzení právě rada World Rugby a podle World Rugby byl proces transparentní. Bylo to poprvé, co World Rugby zadal a zveřejnil takovou zprávu a neexistuje žádný precedens, podle kterého by měli členové výboru World Rugby hlasovat na základě výsledku hodnotící zprávy.

 

V prvním kole hlasování získala Francie 18 hlasů, JAR 13 hlasů a Irsko 8, přitom k získání pořadatelství byla zapotřebí většina tj. 20 hlasů.  Ve druhém kole, kdy bylo z hlasování vyřazeno Irsko, získala Francie 24 hlasů a JAR pouze 15.

 

Jihoafrická Ragbyová Unie vyjádřila zklamání nad rozhodnutím a uvedla, že tento proces se po vydání nezávislé zprávy stal „neprůhledným“

Výkonný ředitel Jihoafrické Ragbyové Unie Jurie Roux uvedl, že World Rugby zpočátku nastavil transparentní výběrový proces, během kterého měla být zjištěna nejlepší hostitelská země. Avšak po vydání hodnotící zprávy, se proces stal netransparentním. Zároveň president Jihoafrické Ragbyové Unie Mark Alexader řekl, že je to smutné, když poprvé výbor World Rugby hlasuje proti vyjádření rady World Rugby.

 

Irsko a Francie po zveřejnění hodnotící zprávy 31.října vydaly prohlášení, ve kterém se od uvedené zprávy distancovaly.  President Francouzské Ragbyové Federace Bernard Laporte prohlásil tuto zprávu za nesmysl a vedl kampaň tak, aby přesvědčil výbor World Rugby pro zvolení Francie. Výkonný ředitel Irské Ragbyové Unie šel dokonce tak daleko, že napsal kritický dopis volícímu výboru World Rugby.

 

Jak je vidět, tak nejen při volbách o pořadatelství olympijských her a mistrovství světa ve fotbale, tak i při volbě pořadatelství světového poháru v ragby se dějí zákulisní boje o vítězství. Právě světový pohár v ragby se stává velmi sledovanou světovou událostí, kde určitě velkou roli hrají peníze, což je pro tuto hru snad dobře. Velké naděje do tohoto světovému poháru vkládá také Česká Ragbyová Unie a existuje možnost, že uvidíme v roce 2023 také český národní tým, posílený o jiho-jiho-čechy, na některém z francouzských stadionů během RWC 2023.

 

 

převzato ze zahraničního tisku