AktualityMládežMuži

Úspěšné herní soustředění v Chorvatsku

Muži a junioři Mountfieldu absolvovali přípravný kemp v chorvatském Splitu a okolí. Ubytování čtyřicetičlené výpravy na pokraji přímořského městečka Omiš umožnilo ranní výběhy po pláži až ke starobylému centru města, kde pod středověkou skalní pevností ústí kaňonem do moře horská říčka Cetina. Čtvrteční a páteční tréninky týmu proběhly ve větrném, ale pro tvrdý ragbyový dril příjemném počasí na umělé trávě fotbalového oddílu RNK Split a hráči vstřebávali jak kondiční, tak herní prvky ve vysokém tempu. 

V sobotu se naši ragbisté v městě Sinj utkali v přípravných utkáních s chorvatskými kluby. Junioři pod vedením trénérů Tomáše Kohouta a Pavla Frinty změřili své síly s vrstevníky z RK Nada Split. Mladí říčanští, jejichž příprava je vzhledem k rozlosování domácí ligové sezony v ranější fázi než příprava mužů, nepustili své soupeře během celého zápasu téměř do hry a přestože utkání trvalo jen 2×25 minut, nasázeli úctyhodných devět pětek. Skvěle se prezentoval i kopáč Jan Frinta, který ve zrádném větru minul pouhý jeden kop. Výsledek 61-0 po poločase 33-0.

Muži vedení Miroslavem Němečkem a Antonínem Brabcem odehráli miniturnaj s RK Nada Split a RK Sinj. Utkání s Nadou přineslo vyrovnaný první poločas, obě mužstva jedenkrát položila a protože se nedařilo kopáčům, skončil dvacetiminutový poločas 5-5. V druhé půli již říčanští dominovali a přidali dalších dvanáct bodů, když sami neinkasovali. Vítězství 17-5 podtrhl svou naprostou převahou více než 900 kg těžký roj Mountfieldu. Druhé utkání proti RK Sinj bylo nečekaně podstatně těžší, domácí hráči se prezentovali velice dobrým a kompaktním výkonem, v prvním poločase náš tým přehrávali a vedli 12-7. V druhém poločase ale narozdíl od říčanských nebodovali a o výsledku utkání 14-12 ve prospěch Mountfieldu rozhodl jeden úspěšný prokop navíc v podání Jana Kučery. V posledním zápase Sinj přehrál Split a zajistil si druhé místo v tabulce miniturnaje. Tým mužů hrál ve velmi mladé sestavě, hráči jako Jakub Homer, Kryštof Kobián, Lukáš Chytil či osmnáctiletá posila z Jižní Afriky, Giancarlo Cordani, mají celou svou ragbyovou kariéru teprve před sebou. Je velmi potěšujícím faktem, že ragbyová Akademie, Sportovní centrum mládeže RC Mountfield Říčany, dokáže produkovat talentované a odolné sportovce, kteří se i přes nízký věk dokáží prosadit v prvním týmu mužů. 

Po celý zájezd bylo o tým skvěle postaráno, pohostinnost místních byla ohromující. Oba hostitelské kluby, RK Nada Split i RK Sinj, nám po turnaji přátelsky poděkovaly, že jsme do Chorvatska přijeli, potrénovali a zahráli si s nimi. Díky, ale patří především jim za perfektní zajištění veškerého zázemí a akce. Budeme se těšit zase za rok!

PCh, 11.3.2019