AktualityKlub

Říčanské ragby ozářily ragbyové hvězdy

Praha | 4.1 2019 – V pražském hotelu Esplanade bilancoval náš klub společně se svými partnery a podporovateli uplynulý rok a potvrdil cestu, jakou se chce dále rozvíjet. Večerem provázel novinář, moderátor a ragbyový fanoušek Jindřich Šídlo, společně s manažerem klubu Markem Fořtem. Marek v úvodní řeči poděkoval partnerům, trenérům, funkcionářům, rodičům, městu Říčany i Středočeskému kraji, bez jejichž podpory a obětavosti by fungování klubu, který má v současné době přes 300 dětí nebylo možné. A právě mládež a rozšiřování nabídky kvalitního rozvoje, nejen ragbyového, ale i osobnostního, zůstává říčanskou prioritou i do budoucna. Ragbyová akademie, individuální přístup k mladým, který je umožněn na české poměry nevídaným počtem 50 klubových trenérů, ale i mezinárodní programy jsou součástí portfolia rozvojového plánu.

O možnostech, které klub nabízí talentovaným a pracovitým ragbistům a ragbistkám v zahraničí následně pohovořil Richard de Jaeger, manažer rozvojového programu jihoafrické unie a provincie Sharks. Díky úzké spolupráci s Antonínem Brabcem, sportovním ředitelem našeho oddílu, dostal před pár lety několik mladých hráčů, jmenovitě například Martin Cimprich, příležitost zlepšit své ragbyové zdatnosti a jazykovou vybavenost na několika měsíčním studijně-ragbyovém pobytu na střední škole v Jihoafrické republice. Během posledních let se pobyt rozšířil i na střední školy v Anglii, kam zamířili Jakub Homer, Kryštof Kohout, Jan Frinta a další.

Dalšími hosty programu, který bedlivě sledoval i starosta města Říčany, pan mgr. Vladimír Kořen a další významní hosté, byly ragbyové hvězdy minulosti. Jednu z nich jsme přivítali s velkou pýchou. Miroslav Němeček, odchovanec Mountfield RC Říčany, dosáhl výrazných úspěchů na klubové úrovni, stal se dvojnásobným Ragbistou ČR a mnohonásobným reprezentantem naší vlasti. Mirek hovořil především o píli a pracovitosti, samostatném rozhodování, ale i štěstěně, díky kterým se stal vrcholovým ragbistou. Jsme moc rádi, že se Mirek po návratu do ČR zapojil do trenéřiny v našem klubu.

Zlatým hřebem večera byl vstup Ruperta Moona, čtyřiadvaceti násobného reprezentanta Walesu a kapitána Llanelli RFC v památném roce 1992, kdy klub vyhrál ligu, pohár a senzačně porazil tehdejší mistry světa Australany. S bezprostředností sobě vlastní předvedl, proč je Wales symbolem ragbyové hrdosti a oddanosti. Jak sám řekl, nebyl tím nejtalentovanějším hráčem Walesu, byl ale nedílnou součástí národního týmu, který měl obrovskou soudržnost, ragbyové srdce a týmového ducha. Punc důležitosti zaměření na mládež pak dal svou odpovědí na otázku, zda si vybavuje slavné okamžiky velkých zápasů, když řekl, že mnoho z těchto utkání si už vůbec nepamatuje. Na co ale nikdy nezapomene je, když přišel po prvé na ragby, nezapomene na své první trenéry, zápasy a kamarády.

Na závěr večera si mohli účastníci vydražit ragbyové artefakty s podpisy hvězdných hráčů a pomoci tak říčanskému ragby.

Hosty slavnostní akce byly také zahraniční trenéři, kteří o nastávajícím víkendu školili trenéry v Říčanech. Ale o tom se dozvíte více v dalším článku…

Věříme, že si příjemnou, přátelskou a pozitivní atmosféru, jaká celý večer provázela, přeneseme do roku 2019. Tak ať se daří celému říčanskému a českému ragby!

PCH