DětiMládež

Pozvánka na PYRF 2017

(4.4.2017) V sobotu 8.4.2017 v 9:30 se na čtyřech stadionech v Praze a v Říčanech rozběhne kolotoč utkání největšího mezinárodního turnaje dětí a mláděže u nás, čtvrtého ročníku ragbyového festivalu mládeže PRAGUE YOUTH RUGBY FESTIVAL 2017 (PYRF 2017).

Historicky největší pořadatelská i účastnická akce pro domácí a zahraniční týmy v Česku přivítá letos ve všech věkových kategoriích od U8 do U18 celkem 116 mužstev, z toho 37 ze zahraničních klubů. Pro rozvoj klubového ragby v Čechách a na Moravě se tak nabízí jedinečná příležost porovnat svou výkonnost nastupujících generací s mezinárodní konkurencí přímo na domácích hřištích.

Celý mezinárodní turnaj PYRF se o nadcházejícím víkendu uskuteční na několika hřištích čtyř klubů. Podle jednotlivých kategoriích se hraje Praze ve Vysočanech na Spartě, pod Strahovem na Tatře, u Jižního Města v Petrovicích a dále také v Říčanech. RC Mountfield Říčany se zhostil pořadatelství kategorie starších žáků (U14). V ní se o hlavní trofej utká celkem 8 zahraničních a 6 domácích klubů.

„Příprava na takhle velký mezinárodní turnaj je celoroční organizátorská práce. Jeden ročník skončí a už se rozbíhají plány na další. Je to jak sportovně tak i společensky významná událost se na klubové úrovni s dětmi u nás takto potkat a rozvíjet mládežnické ragby v Čechách a na Moravě. Bez vzájemné spolupráce čtyř velkých klubů by byl turnaj neuskutečnitelný. Vše děláme všichni na dobrovolnické bázi a ve svém volném čase, za to patří každému neskutečně velký dík.“, říká Marek Fořt, generální manažer RC Mountfield Říčany a pokračuje. „Je obdivuhodné kolik nadšení se mezi klubovými trenéry každý rok znova a znova pro turnaj najde. Mě osobně v tom dále těší i to, že Říčany stály u zrodu myšlenky PYRFu, že jsme v něm stále organizačně velmi aktivní, a že po čtyřech letech se tento turnaj rozrostl do uznávané akce u nás i v zahraničí, že zakotvil pevně v kalendáři ragbyových akcí pro děti a mládež tolika klubů, kteří se těší na turnaj i k nám do Prahy vůbec. Bezpochyby je to i díky partnerství s hotelovým ubytovatelem ESTEC, spol. s r.o., jemuž bych chtěl také poděkovat“.

K PYRFu dále více vysvětluje Tomáš Kohout„Mezinárodní srovnávání potřebujeme ragbyově dneska už od těch nejmenších a primárně na klubové úrovni. Pravidelně každý rok, pro co největší počet klubů a hračů. U malých dětí to je sice jen o hledání nadchnutí jich pro zábavu ze sportu a jejim rodičům ze zájezdu na turnaje, ale návyky hráčů pro budoucí mládežnické reprezentace je třeba vštěpovat právě hlavně v klubech od prvních ragbyových krůčků každého hráče. Předávat si dovednosti z jedné kategorie do druhé, vzájemně a kontinuálně z ročníku do ročníku každý rok, a to s dětmi už od předškolního věku až po juniory. Získávat k tomu zkušenosti doma i v zahraničí. Trenéři musí umět najít, ale i umět nabídnout různé možnosti, jak co nejvíce hráčům dopřát radost z ragby, jak co nejvíce rozvíjet a postupně uplatňovat jejich dovednosti ve hře samotné. Ne každý klub si může dovolit náročnou výchovu ragbyových hráčů realizovat také zahraničními turnaji nebo kempy, proto pořádáme v Čechách regionální turnaje už od U6, zimní halové turnaje ve Zbuzanech a tento mezinárodní turnaj PYRF„. Jsem rád za tak velkou účast týmů a zájem i z venku.“, říká Tomáš Kohout, předseda Komise mládeže České rugbyové unie, trenér reprezentace ČR U16 a trenér juniorů Rugby Clubu Mountfield Říčany.

 

Fotogalerie loňského ročníku PYRF 2016 zde


PYRF 2017 | Říčany (U14)

PŘIHLÁŠENÉ KLUBY:

Teddington RFC (ENG)
Rugby Verband Bayern (GER)
Regbija Klubs Mitava (LVA)
Vilnius Rugby Academy (LTU)
SM Klevas (LTU)
National team of the Kaliningrad region (RUS)
RC Pegasus (UKR)
8 RC Slavia Praha (CZE)
9 RK Petrovice (CZE)
10 RC Mountfield Říčany (CZE)
11 RC Tatra Smíchov (CZE)
12 RC České Budějovice (CZE)
13 RC Sparta Praha (CZE)
14 RC Leipzig (GER)


 

Mediální komise RCM Říčany

 

 

 

 

Utkání v Říčanech PYRF 2016

Utkání v Říčanech PYRF 2016

Říčanský tým při utkání v Petrovicích PYRF 2016