DětiMládež

United World Games 2017

ŘÍČANY VÝRAZNĚ PŘISPĚLY DO MEDAILOVÉ BILANCE ČESKÉ REPUBLIKY

Říčanský ragbyový klub se historicky poprvé zúčastnil United World Games v rakouském Klagenfurtu. V těchto mládežnických hrách zápolí téměř 10 000 sportovců ve 12 disciplínách. Na tyto hry se sjelo celkem 37 států z celého světa včetně USA, Brazílie, Jižní Afriky, Mongolska, Chile či Bangladéše. Říčanský klub reprezentoval na tomto turnaji v kategoriích U10-U18 spolu s týmem Petrovic kategorie U12 české klubové ragby.Téměř všechny kategorie zaznamenaly medailový úspěch a do bilance České Republiky tak  přidaly tři zlaté a jednu stříbrnou medaili.Vlajky České Republiky i našeho říčanského klubu se tak náramně hodily na Medal Plaza při vyhlašování rugbyových kategorií.

Ve čtvrtek ráno 22.června vyrazily kategorie U10-U18 autobusy i vlastními vozy směr Klagenfurt, Rakousko. Cesta jako vždy probíhala docela hladce krácena diskuzemi trenérů o minulých turnajích či taktikou na nadcházející hry. Klagenfurt nás přivítal symbolicky sluníčkem. Mladší kategorie U10-U14 pak utvrdily týmového ducha společným ubytováním pod jedním velkým stanem. Následující den začal unikátní možností potkávat zajímavé sportovce z celého světa, jako jsou holandské pozemní hokejistky, maďarské volejbalistky, mongolští basketbalisté či jihoafrické ragbistky, se kterými se říčanští trenéři samozřejmě vyfotili.Vybraní hráči Říčan se pak zúčastnili přímo na ploše fotbalového stadionu slavnostního nástupu národů.Počasí si s námi docela hrálo a nabídlo širokou škálu od sluníčka, které nám umožnilo koupání v přilehlém jezeře tak i prudký déšť s kroupami, který si přímo na hřišti „užila“ nejvíce kategorie U12.

 

U10: SUVERÉNNĚ PRO ZLATO

Jakkoliv byla účast klubů v nejmladší ragbyové kategorii menší než v jiných kategoriích, i přes to čekal na říčanské kluky namotivovaný ukrajinský tým Pegasus a další dva rakouské ragbyové kluby z Vídně. Všechna utkání v rámci dvoukolové základní skupiny absolvovala mladá Modrá síla bez problémů, soupeřům povolila jen dvě pětky a hladce tak prošla do nedělního finále proti týmu Pegasus. Ten se posílil o některé ragbisty z celkově třetího týmu Rugby Union Donau Wien, nicméně ani tohle nebyla pro nejmladší kluky překážka a finále měli od začátku do konce pod kontrolou. Kluci si pak následně mohli užít první medailový ceremoniál her vůbec. Třešničkou na dortu pak byla pro kluky možnost zatrénovat si v průběhu turnaje s jihoafrickými trenéry ze Sharks Academy jako ochutnávka na druhý říčanský rugbyový kemp, který proběhne právě pod vedením jihoafrických trenérů.

 

U12: TĚSNĚ POD VRCHOLEM

Kategorie U12 byla schopná nasadit dokonce dva týmy a trenéři se rozhodli vytvořit dva rovnocenné týmy. Oba absolvovaly náročné zápasy ve svých základních skupinách a postoupily úspěšně do závěrečných bojů. Čtvrtfinále kluci zvládli s přehledem a jak pro domácí tým Stade Rugby Club Wien tak litevský Vairas turnaj setkáním s Říčany skončil. Semifinále pak rozdělilo cesty obou týmů, když jeden z nich porazil ukrajinský tým Burevisnyk a probojoval se do finále a druhý pak podlehl po těžkém boji Rugby Union Donau Wien. Bohužel obě závěrečná finálové utkání nedopadly z říčanského pohledu výsledkově dobře, přesto dali kluci do posledního zápolení všechny síly a mohli odejít se zdviženou hlavou a jedním stříbrem.

    

U14: PŘÍMOU CESTOU PRO ZLATO

I kategorie U14 čelila mnoha vynikajícím týmům a podobně jako jejich mladší kamarádi kontrolovali postup ze základní skupiny z prvního místa. Všechny soupeře ve skupině porazili bez větších problémů a pouze v posledním těžkém utkání remizovali s anglickým týmem Queen Elisabeth (QEBS). Ve čtvrtfinále s přehledem přešli přes Rugby Union Donau Wien, v semifinále pak opět suverénně přes maďarský klub Ezstergomi Vitézek Rugby AFC. Ve finále je však čekal těžký soupeř – opět QEBS a po lítém boji triumfovala Modrá síla 14:7.Po vítězném finále pak mohli kluci i Julča oprávněně slavit.

 

U16: DRAMATICKÉ VÍTĚZSTVÍ V ZÁVĚRU

Jako nůž máslem procházeli kluci z U16 základní skupinou. Jedinou pětku proti nim dokázal skórovat nizozemský klub Rugby Academy Midden Oost. Finálové boje už byly mnohem náročnější a už semifinále proti litevskému klubu Vairas nabídlo drama v podobě těsného vítězství 21:14 pro naše barvy. Nervy fanoušků pak vyzkoušeli kluci ve finále proti německému týmu SG Oberhavel (mimochodem specialistovi na sedmičkové ragby) a po dramatické koncovce, kdy v poslední minutě prohrávali,  prokázali svou kvalitu, zúročili zkušenosti a položili potřebnou pětku v rámci poslední akce a v samotném závěru tak přetavili již  fanoušky očekávané stříbro ve zlato. O to víc si to pak užili na stupních vítězů. Co je třeba rovněž zmínit je i účast tří říčanských hráčů v mezinárodním týmu Barbarians, kterému dokonce, jako velkou poctu, velel Michal Hřídel jako kapitán. Řada hráčů z říčanského týmu U16 bude tvořit kostru národního týmu příští týden na turnaji v německém Heidelbergu.

 

U18: JEDNU PĚTKU OD 3. MÍSTA

Jestliže předchozí kategorie měly náročné soupeře, pak o nejstarší kategorii to lze říci dvojnásobně, neboť v turnaji hrál mimo jiné i český a polský národní tým a týmy, které se na sedmičkové ragby specializují.

Náš tým do Klagenfurtu neodjel v nejsilnější sestavě, z týmu mistrů ČR chybělo 6 hráčů, 3 hráči mladšího ročníku dle dohody hráli na tomto turnaji za národní tým (Jakub Homer, Jakub Havel,  Lukáš Libiger), Martin Cimprich po půl roce v Jižní Africe musel dohánět školu a těsně před odjezdem onemocněli Tomáš Adámek a Lukáš Freiwillig.

Na United World Games tak odjelo místo 12 hráčů pouze 10 – Kryštof Kobián, Albert Suchopár, Vojta Ružička, Honza Šmolcnop, Tomáš Stránský, Matěj Šimeček, Fanda Kuchař, Jakub Neuhofer, Jakub Muller a Adam Fikry, v některých zápasech nás ještě doplňovali kluci z U16Lukáš LinhartaKryštof Kohout.

V základní skupině jsme měli 5 soupeřů, z nich byly 3 velmi silné sedmičkové týmy a do finálových nedělních zápasů postupovali pouze 2 nejlepší ze skupiny.

V prvním zápase proti anglickému týmu Queen Elizabeth Grammar School kluci předvedli, jak je důležité hrát do posledního hvizdu,  prohrávali 10:21 a otočili výsledek na konečných 22:21. Ve druhém zápase nás čekal velmi technicky a rychlostně vyspělý tým holandské Rugby Academy Midden Oost. Po první bezchybně sedmičkově zahrané akci soupeře, kluci si na útočící hráče ani nesáhli,  to vypadalo na debakl.  Naši hráči se však nenechali zaskočit a zúročili zkušenosti z mnoha těžkých zápasů, trpělivě bránili, postupně převzali iniciativu a navyšovali skóre na konečných, pro nás neuvěřitelných 36:24. Po těchto dvou těžkých zápasech kluci relaxovali u jezera a na závěr koupání jim prudký déšť s kroupami dopřál i masáž.

Do druhého dne jsme po dvou důležitých výhrách  vstupovali jako favorit skupiny. Klíčovým zápasem pro postup však byl zápas proti záloze polského nároďáku, který naši hráči opět po urputném boji vyhráli 19:14 a vyřadili tak překvapivě Poláky a Holanďany. Po výhrách nad rakouskými týmy jsme do finále postupovali z neuvěřitelného 1. místa.

V nedělním semifinále jsme se utkali s nároďákem Polska, který byl nad síly našich hráčů. V souboji o třetí místo přišla na řadu odveta ze základní skupiny s týmem Queen Elizabeth Grammar School, šťastnější o jedno položení byl tentokrát náš soupeř. Na nás zbylo nepopulární 4. místo, které však v konkurenci národních týmů a sedmičkových specialistů bylo pro nás z říše snů.

Tento turnaj byl pro kluky ročníku 1999 posledním v mládežnické kategorii a jako vždy skvěle reprezentovali náš klub.

 

   

Nebývalý úspěch českého ragby pak podtrhlo vítězství národního týmu v kategorii U18, druhé místo národního týmu do 18 let v turnaji žen a čtvrté národního týmu do 16 let. Určitě za zmínku stojí i páté místo našich tradičních soupeřů z Petrovic v kategorii U12.

Celkově se z říčanského pohledu celé hry náramně povedly. Vidět například kluky z U10 jak nabízí hráčům národního týmu U18 podělit se o oběd, aby posílili před finálovým utkáním s Polskem je nezapomenutelné. A ti samozřejmě symbolicky využili a to byl možná i jeden z rozhodujících faktorů jejich vítězství J.

Místo závěrečného zhodnocení trenérů tentokrát nechám hovořit moderátora celých her, který při vyhlašování kategorie U14 (to už bylo čtvrté říčanské vystoupení na Medal Plaza) prohlásil: „Před těmito hrami jsem si název Říčany přečetl jen jednou a nebyl jednoduchý, ale teď když ho mám znovu a znovu uvést jako vítěze mi dovolte říct, že jste neskutečný a skvělý klub …“.

Pro řadu kluků ze všech kategorií to byl poslední zápas nejen v sezóně, ale i v jejich kategorii a pro ty byly hry důstojným rozloučením a zároveň výrazným nakročením do kategorií vyšších. Zároveň byl cennou zkušeností i pro zúčastněné mladší hráče všechkategorií, protože od teď se bude stavět na nich a oni sami se stanou průvodci a rádci mladším klukům, kteří k nim postoupí. Je fajn vidět, žeŘíčany jsou stále v pohybu dopředu, stejně jako s míčem na hřišti.