Projekty

Sportovali jsme spolu

Bylo nás víc jak 2.500, co jsme se sešli v sobotu dopoledne na hřišti – děti, rodiče, babičky, děděčkové, rodinné návštěvy, procházkáři s pejsky, kolemjdoucí na kafe, sousedé, přátelé a další.

Přesně sedmsettřiačtyřicet dětí celkem soutěžilo s hracími kartami po sportovních stanovištích, rodiče a ostatní jsme užívali příjemného sportovního dopoledne na říčanském ragbyové stadionu při dvanáctém ročníku Dětského dne Rugby Clubu Mountfield Říčany.


Projekt České unie sportu „Sportuj s námi“ zde


„Vyšlo nám počasí, takže účast byla vysoká. Do areálu dorazilo 750 dětí, takže v doprovodu rodičů nebo prarodičů tam bylo celkem dva a půl tisíce návštěvníků. Po letošních televizních přenosech z mistrovství světa v ragby stoupla mezi veřejností popularita tohoto sportu, navíc náš oddíl je pověstný svou kvalitní prací s mládeží,“ neskrýval spokojenost David Frydrych, prezident Rugby Club Mountfield Říčany.

Celodenní program nabídl velice pestrou škálu činností – na hrací ploše bylo připraveno dvacet stanovišť a na vedlejším hřišti dalších jedenáct atrakcí. Pořadatelé dětem vydávali karty, se kterými jednotlivá stanoviště obcházely a za splnění zadaných úkolů získávaly potřebná razítka. Čekala na ně například překážková dráha, slalom mezi tyčkami, běh v holínkách, skákání v pytlích, běh s míčem na lžíci, ale i speciální ragbyové dovednosti – hod ragbyovou šiškou na válec nebo do území, kop  na „háčko“, narážení do nárazníků, probíhání mezi válci, položení pětky a mnoho dalších aktivit.

„Snažili jsme se dětem představit ragby od úplných základů a seznámení s míčem až po jednotlivé herní činnosti. Využili jsme pomůcek, s nimiž pak trénují – kužele, překážky, skákací žebříky a narážeče, kopalo se také na velkou ragbyovou branku. Součástí akce byl i turnaj hráčů do šesti let, aby se návštěvníci sami přesvědčili, že ragby je bezpečný a gentlemanský sport. Zatímco třeba v minulosti měli rodiče některých dětí přece jen určité obavy ze zdánlivé tvrdosti, tak letos bylo takových pochybností jen minimálně,“ řekl David Frydrych.

V doprovodném programu se prezentovaly rovněž místní školky, neziskové organizace města, taneční skupiny i pěvecký sbor. Živo bylo i u skákacích hradů a skluzavek. Všechny děti dostaly občerstvení zdarma a každé z nich si domů odneslo účastnický diplom, magnetku se symbolem akce a menší sladkost. V rolích pořadatelů se představili i mladí říčanští ragbisté, kteří sami začínali svou kariéru účastí na Dětském dnu s rugby.

Na závěr dne všichni účastníci shlédli „ostrou“ ukázku špičkového ragby. Juniorský výběr RC Mountfield Říčany porazil ve finále mistrovství České republiky U18 tým Jimi RC Vyškov 32:10 a stal se novým šampionem.


Poděkování.
Děkujeme Městu Říčany a České unii sportu za partnerství akce.
Dále děkujeme sponzorům, partnerům a rodičům klubu, kteří pomohli při akci ať finančním příspěvkem, dárky, nebo osobní účastí při organizaci Dětského dne na místě.
Děkujeme klubům, které přijely se svými nejmenšími ratolestmi na ragbyový turnaj při DD.


Fotogalerie Rudolf Flachs zde


RC Mountfield Říčany