Veteráni

Říčanští Old Boys získali 3. místo na mezinárodním turnaji

Veteránský turnaj „O staropražskou šunku“,  to je každoroční jarní klání starých pánů, kterého se účastní týmy z celé Evropy. Díky pozvání organizátorů z Old Boys Praha se letos do Říčan sjela mužstva ze sedmi států, a to z Francie, Itálie, Belgie, Španělska, Bosny a Hercegoviny, Malty a Česka.

Týmy byly rozděleny do čtyř základních skupin po třech účastnících. Ve skupinách se hrálo systémem každý s každým a následně se vytvořily 3 skupiny bojující o umístění. Vítězové základních skupin hráli o 1.-4. místo, druzí ve skupinách se utkali o 5.-8. místo a poslední družstva ze skupin bojovala o 9.-12. místo celkového pořadí.

Říčanský Oldboys byl nalosován do základní skupiny B, společně s Les Tubes a Essais (FRA) a Syrako Siracusa Old Rugby (ITA). Zahajovací utkání naší skupiny vyhrál francouzský Les Tubes a Essais nad Syrako Siracusa 5:0.
V našem prvním zápase s Les Tubes a Essais se nám sice nepodařilo skórovat, ale ani obrana nepropustila žádného hráče soupeře do brankoviště a utkání tak skončilo remízou 0:0. Pokud jsme chtěli postoupit do bojů o medaile, museli jsme porazit italský Syrako Siracusa Old Rugby o dvě pětky. Daný cíl, vytyčený náročným trenérem, se nám podařilo splnit přesně do puntíku. Položení v každém poločase nám zajistilo výhru 10:0 a postup do finálové skupiny.

V semifinále jsme se potkali s vítězem skupiny „A“, francouzským týmem Charlot´s rugby club a v utkání dvou rozdílných poločasů jsme prohráli 0:5. V 1.části utkání nám soupeř dělal problémy svým pohybem a rychlými přihrávkami hledal okénka v naší obraně. Bohužel jsme jednou nepokryli celou šířku hřiště a inkasovali. Ve druhém poločase byl obrázek hry naprosto opačný. My měli po většinu času míč pod kontrolou, ale Francouzi dobře bránili naše útočné nájezdy a nakonec zaslouženě postoupili do finále. V utkání o bronzové medaile nás čekal belgický Old Sax . V našem posledním utkání na turnaji jsme spustili „pětkostroj“ již ve 25 vteřině od úvodního hvizdu a  vzali tak Belgičanům vítr z plachet. Po druhé pětce už bylo o vítězi rozhodnuto a jen se čekalo kolikrát se ještě dostaneme do zakončení. Konečný výsledek 25:0 byl pro sympatické Belgičany možná až moc krutý.


Výsledky domácího týmu:

skupina B:
Oldboys Říčany  – Les Tubes a Essais (FRA)  0:0   (poločas 0:0)
Oldboys Říčany  – Syrako Siracusa Old Rugby (ITA)  10:0   (poločas 5:0)
Pětky: Radim Hobzík a Tomáš Klouček

semifinále:
Oldboys Říčany  – Charlot´s rugby club (FRA)  0:5   (poločas 0:5)

o 3 místo:
Oldboys Říčany  – Old Sax (BEL)  25:0   (poločas 10:0)
Pětky: Tomáš Jágr, Martin Pekárek, Václav Veselý, Pavel Čamrda a Miloš Schamberger.

Pořadí turnaje na 1.-4. místě:
CHARLOT RUGBY CLUB – FRANCE
MALTA MARAUDERS – MALTA
OLD BOYS RUGBY CLUB ŘÍČANY – ČR
OLD SAX BELGIUM – BELGIUM

Seznam všech účastníků turnaje:
CHARLOT RUGBY CLUB – FRANCE
CLUB DE RUGBY MALAGA – SPAIN
RAGBI VUKOVI ZENICE – BOSNIA AND HERCEGOVINA
LES TUBES A ESSAIS – FRANCE
MALTA MARAUDERS – MALTA
OLD SAX BELGIUM – BELGIUM
MELGACHOS / GAZTEDI – SPAIN
S.S.D. SYRAKO RUGBY CLUB – ITALY
OLD PESCARA RUGBY – ITALY
OLD HIRELINGS – STADE FRANCAIS PARIS – FRANCE
OLD BOYS RUGBY CLUB ŘÍČANY – ČR
OLD BOYS PRAHA – ČR


Tomáš Klouček, OB RCM Říčany