AktualityDětiMládež

Zlatá neděle v Grenoble

Jestliže jsem loni psal po návratu z Grenoble, že po Bílé sobotě nastala pro říčanské ragby netradičně kvůli třem druhým místům Stříbrná neděle, pak letos to byla neděle doslova zlatá. Historický úspěch říčanského ragby na tradičním velikonočním turnaji ve francouzském Grenoble pro čtyři kategorie U8-U14 znamenal nakonec krásný návrat s celkem pěti poháry na předním skle autobusu, kterým vévodil ten největší za historické první turnajové vítězství Říčan, které zaznamenala nejstarší kategorie U14. A co víc, každá kategorie prožila na turnaji svůj velký příběh … „Rikany“, jak nás už ve Francii tradičně nazývají, si tak opět vydobyli respekt v této ragbyové zemi.


 

Cesta do Grenoble byla poměrně zdlouhavá, ale trenéři čas využili pro vyladění taktiky na nadcházející turnaj a mladí hráči zkoušeli své štěstí v různých počítačových či v ojedinělých případech i karetních hrách. Nechybělo ani tradiční sledování českých filmů. Celý pátek jsme si užívali slunečného počasí. Po příjezdu do Grenoble nás přivítala scenérie majestátných hor. Ubytování bylo v tradičním říčanském azylu, kterým je místní zemědělské lyceum. Večeři jsme si užili v prostorách místního ragbyového klubu, který turnaj pořádal.

Druhý den nás opět přivítalo sluníčko, a tak po snídani vyrazily všechny kategorie na ragbyové hřiště lycea na dopolední trénink, na kterém dvě nejmladší kategorie trénovaly nové prvky hry, které je čekaly na turnaji. Kategorie U8 se tak učila mlýny dva na jednoho včetně jejich jednotlivých fází ve francouzštině (flexion – liez – placement), zatímco U10 pilně trénovali vhazování autu a mlýny s tlakem. Poté všichni vyrazili na zasloužený oběd a následoval přesun na rugbyový stadion pořádajícího klubu CSGB, kde proběhla první fáze turnaje kategorie U14. Naši chlapci nezklamali a všechna tři utkání dovedli do vítězného konce, přičemž dvakrát dominovali a jednou otočili nepříznivý průběžný výsledek a dosáhli tak nejcennějšího vítězství. Konec podařeného dne byl opět ve znamení společné večeře s ostatními kluby.

Ačkoliv předpověď počasí hlásila déšť, tak v neděli nás opět nakonec přivítalo sluníčko. V autobusu čekala na hráče již tradiční motivační řeč trenéra U12 Michala Ruse, zakončená jak jinak než naší hymnou „My jsme kluci říčanští …“. A pak už se začaly psát jednotlivé příběhy …

 

PŘÍBĚH PRVNÍ – HISTORICKÉ VÍTĚZSTVÍ I PASOVÁ KONTROLA

Nejprve se z autobusu odpojila nejstarší kategorie U14, která dohrávala svůj turnaj na jiném stadionu. Její výkon byl i v druhé fázi turnaje tak přesvědčivý, že kluci získali nejen historické vítězství v turnaji, ale i pozornost italských soupeřů, kteří nevěřili, že naši hráči patří opravdu do této kategorie. Následná pasová kontrola prokázala, že Říčany hrají fér nejen na hřišti. Hráči této kategorie se tak velmi stylově rozloučili s tímto turnajem, na který většina z nich jezdila společně již řadu let, a konečně vystoupili až na vytoužený vrchol. Kluci svoji koncentrací na hru během celého turnaje tak potvrdili svoji připravenost na velké ragby a jsou připraveni čelit novým výzvám.

 

PŘÍBĚH DRUHÝ – PŘES ZKLAMÁNÍ PRO POHÁR

Kategorie U12 zahájila turnaj výborně a podobně jako U14 procházela turnajem suverénně. Nicméně i na ni osud nachystal překážku v podobě prohry v předposledním utkání, která znamenala konec ambicí na celkové vítězství. Přes toto velké zklamání se dokázali kluci přes tento okamžik přenést, zkoncentrovat se na poslední utkání a soustředěným výkonem získat skvělé druhé místo v celkovém pořadí. Trenéři ocenili kvalitní soupeře, úroveň francouzského mládežnického ragby a zejména fakt, že se hráči po zklamání z prohry zvládli připravit na to poslední, a bez ohledu na fakt, že již nedosáhnou na vrchol, poctivým přístupem ke hře jít suverénně pro skvělé druhé místo.

 

PŘÍBĚH TŘETÍ – ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

I kategorie U10 vstoupila do turnaje ve stopách starších kamarádů, a to i přes fakt, že díky zranění jednoho hráče ještě před turnajem měla na střídání jen dva hráče. Základní skupinu vyhrála bez ztráty bodu, aniž by soupeři dokázali Říčanům položit jedinou pětku. Bohužel však přišla o dalšího hráče a tak do finálové skupiny nastupovala jen s jedním hráčem na střídačce. Na první dva soupeře ve finálové skupině to stačilo, v třetím však díky celkové vyčerpanosti nenastoupil další hráč a následující dvě utkání na své soupeře kluci bohužel nestačili. V posledním utkání pak namotivováni návratem dvou hráčů ze stavu zraněných, kteří se rozhodli nenechat své kamarády na holičkách, našli poslední zbytky sil a soupeři položili kýženou pětku a pak už mu jako jeden muž nedovolili skórovat. Unavené a přesto radostné tváře z třetího místa byly pro trenéry tou největší odměnou.

 

PŘÍBĚH ČTVRTÝ – KUPŘEDU ZPÁTKY NI KROK

I nejmladší kategorie se rozhodně nenechala zahanbit a nejen úvod, ale celou základní skupinu zvládli výborně. Jediná remíza znamenala zasloužený postup týmu z druhého místa do finálové skupiny. Kluci skvěle zvládali nové prvky hry, a to zejména mlýny dva na jednoho či možnost odmítání. Ve finálové skupině pak v prvních čtyřech utkáních zaznamenali shodně dvě vítězství a dvě porážky. Poslední utkání tak byl zápas o všechno, podobně jako v U10. Kluci předvedli obrovské soustředění i nasazení, které bylo korunováno dvě minuty před koncem vítěznou pětkou. Pak vystavili říčanský val, který soupeřům již nedovolil skórovat. Nejmladší říčanští reprezentanti tak zkompletovali pódiové umístění všech kategorií a navíc si zasloužili obdiv trenéra pořádajícího a zároveň vítězného týmu za nekompromisní a přímočarou hru dopředu.

 

Pódium bylo tedy naše, stejně jako hřiště. Hráčům trofeje předávali i dva profesionální hráči z místního klubu, který hraje nejvyšší soutěž TOP14. Dovezli jsme celkem pět trofejí, protože generální manažer klubu Marek Fořt vystoupil na pódium i pro pohár za celkově druhé místo v soutěži klubů a náš klub obhájil svoji pozici z minulého roku. Cesta zpět tak probíhala příjemně, protože hráči si vzájemně sdíleli zkušenosti a trenéři spokojeně bilacovali. „Nikdo v autobusu nejel nadarmo, každý hráč si musel sáhnout na dno, překonat se a to včetně trenérů. Všichni přispěli stejným dílem, nebylo zde jednoduchých zápasů. Výsledkem tak byla úspěšná reprezentace říčanského i celého českého ragby. Potěšilo mě taky, jak se hráči i trenéři jednotlivých kategorií vzájemně při zápasech podporovali, přesně v duchu našeho hesla – Jeden klub, jeden tým ……jsem na každého člena naši výpravy hrdý.“, uvedl Marek Fořt.

 

Tak za rok zase čekejte „Rikany“ v Grenoble! Máme na co navázat …

 

Autor: Česťa Ondrůšek